בלוג זה הינו תוצר מתהווה במסגרת לימודי לתואר שני בחינוך בהתמחות "תקשוב ולמידה" ב"מרכז ללימודים אקדמאיים" באור יהודה.

בבלוג זה אעסוק בנושאים מעניינים הקשורים ללימודיי, אעלה סוגיות , תהיות רעיונות אותם ארצה לחלוק עימכם ובעיקר עם עצמי..







יום רביעי, 31 באוגוסט 2011

"עוז לתמורה" יוצאת לדרך...

  "עוז לתמורה" הינה הרפורמה בחטיבות העליונות הרפורמה מקיפה ומתמקדת בהיבט הפדגוגי , הניהולי  והעצמת מעמדו של המורה.  

ברמת התלמיד

  • פיתוח תחושת ערך עצמי ושייכות לכיתה ולבית הספר.
  • העלאת הישגים לימודיים.
  • פיתוח אחריות אישית ללמידה, לקידום תחומי מצוינות ולמימוש עצמי.
  • טיפוח כישורי מנהיגות לקדום השפעה ומעורבות חברתית בביה"ס ובקהילה.

ברמת המורה

  • פיתוח שיח משמעותי ואכפתי בין מורה-מחנך-תלמיד לקידום תפקוד התלמידים בתחום האישי, הלימודי והחברתי.
  • ניהול/הובלת הקבוצה והכיתה כמסגרות חברתיות הנותנות ביטוי אישי לכל פרט והתומכות בתהליכי צמיחה מתמשכים של התלמיד והקבוצה.
  • התמקצעות ושימוש בדרכי הוראה והערכה מגוונות.
  • התמקצעות לקראת מילוי תפקיד ובמהלכו העצמה אישית.

ברמת בית הספר

  • העמקת השותפות והאחריות של סגל ביה"ס, של ההורים וגורמים בקהילה                                      לקידום התהליכים החינוכיים ולהעמקת הרווחה ואיכות החיים בביה"ס ובקהילה.
  • מתן מענה לשונות בין תלמידים.
  • צמצום פערים והעלאת הישגים.
  • פיתוח שיח בית ספרי
    • פיתוח אקלים חינוכי מיטבי והפחתת האלימות
    • פיתוח תהליכי למידה ארגונית ועבודת צוות


    • כמו כן ניבנה מודל הערכה, בו יוערכו המורים ע"י הנהלת ביה"ס וזה ישמש לצורך קידום ומתן תגמולים למורים .
      ברמת בית הספר , יתוגמלו בתי ספר מצטיינים על הישגים בית ספריים.

      את עבודתנו הסופית בקורס היבטים גלובליים עשינו חברתי ואני על מקומו של המורה ברפורמות בחינוך  וראינו שבכל תוכניות התקשוב העולמיות הבינו כי מקומו של המורה צריך להשתנות בעקבות השינויים בעולם התקשוב בחינוך. גם כאן אנו רואים את העין הפקוחה לעבר המורים , את ההבנה שיש לקדם את מעמדו של המורה ולשנות את תפקידו בעידן הטכנולוגי.

      בהצלחה לכל התלמידים והמורים עם החזרה לספסל הלימודים !!!
      אנחנו בכיוון הנכון !!!


      • לקריאה נוספת על  עיקרי הרפורמה של "עוז בתמורה" לחץ כאן

יום שישי, 26 באוגוסט 2011

סטיב ג'ובס , האיש ששינה את הטכנולוגיה ...

סטיב ג'ובס  המנכ"ל האגדי של אפל , התפטר מתפקידו עקב החמרה בבריאותו . ג'ובס היה האיש שהגשים לנו חלומות לפני שחלמנו אותם. הוא האיש ששינה את עולם המחשוב , את עולם הסלולר , הוא יצר שוק של טלפונים חכמים , טביעות אצבעותיו נמצאות בכל המצאה טכנולוגית חדשה.
חברת אפל שנמצאת בתקופת השיא שלה , ומצפה להשקה הקרובה של הדור החמישי נפרדת מאחד מגאוני הטכנולוגיה שהקפיץ את כולם כמה שנים קדימה.
ג'ובס חלה במחלת הסרטן לפני כשבע שנים , אך בתקופה האחרונה חלה הדרדרות במצב בריאותו ולכן החליט לשלוח מכתב התפטרות למועצת המנהלים .
ג'ובס המליץ על טום קוק לרשת אותו והאציל לו את כל הסמכויות. התרבות הארגונית שהנחיל ג'ובס תאפשר לאפל להמשיך לפעול עוד הרבה שנים עם חזון טכנולוגי של חדשנות וראיית העתיד .
איך תראה אפל ללא סטיב ג'ובס ?   ימים יגידו !!

יום שני, 15 באוגוסט 2011

הגלובליזציה מגדילה את המרחק בין בית הספר והילדים

ד"ר ג'וליה רסניק, מרצה במגמה לסוציולוגיה של החינוך בבית ספר לחינוך באוניברסיטה העברית בירושלים, בראיון שהועלהב"הד החינוך" מדברת על ההשפעות שיש לגלובליזציה על החינוך. לדבריה,  טכנולוגית המחשב לא נכנסה לבית הספר ומשאירה אותו מיושן כמו כן מורה, הנחשב למקור הידע , הנשאל שאלה ואינו יודע לענות עליה , נראה באור מגוחך.
עוד טוענת דר' רסניק בדבריה כי הילדים כבר חושבים גלובלית אך "תכניות הלימודים הן לוקליות, לאומיות, כך שגם מבחינה זו המרחק בין התלמידים לבית הספר גדל ובית הספר הופך ללא רלוונטי."
מערכת החינוך מתחילה להשיל מעליה את הלך השמרניות אך התהליך איטי ומורכב.  הגלובליזציה מכניסה את בתי הספר לתחרות כלכלית , השוק דורש עובדי ידע שבתי הספר אמורים להכשיר אותם . לאט לאט צצים בתי ספר בעולם המחנכים לאזרחות גלובלית. ומהי אזרחות גלובלית: "זוהי בעיקר תובנה שאיכות החיים שלנו, אם לא עצם החיים עצמם, מותנית בשיתוף פעולה כלל־עולמי".
למעבר לראיון המלא לחץ כאן.

יום חמישי, 11 באוגוסט 2011

מקומו של המורה בתוכניות תקשוב בארץ ובעולם

זהו נושא  עבודת הגמר שבחרנו לעשות חברתי  ואני,בקורס "היבטים גלובליים " . מסקירת הנושא גילינו יישומים שונים  ומגוונים של תוכניות תקשוב בעולם חלקם הצליחו יותר וחלקם זכו לכישלון.
ביישום של תוכניות התקשוב  יש חשיבות רבה להקשר בהן מיושמות התוכניות. תהליכי למידה הנתמכים ע"י טכנולוגיות תקשוב תמיד מתחוללים בהקשר ארגוני המורכב מגורמים אישיים, חברתיים וארגוניים. לפיכך, התוכניות המוטלות מלמעלה למטה אינן מצליחות בדרך כלל ליצור את השינוי.
לתהליכים מורכבים אלו אין תשובות פשוטות. במדינות שבהן העצימו מאד את המורים והתאימו מחדש את המציאות המורכבת, ע"י שינוי בתוכניות הלימודים וגיבוש שיטות הוראה מפעילות, הצליחו יותר בביצוע תוכניות התקשוב החינוכיות. בין אלו ניתן למנות את שבדיה, פינלנד, אוסטריה, גרמניה ואנגליה.
מדינות אחרות באירופה העדיפו להשקיע בעיקר בהצטיידות מחשבים וחיבור לאינטרנט. בין אלו נמנות אירלנד, פורטוגל ובלגיה. יחד עם זאת, אף לא אחת מן המדינות באירופה הצליחה ליצור שינוי משמעותי בהיערכות הפדגוגית בביה "ס המאפשר הכנסת שינוי באמצעות תקשוב ואינטרנט.
ובכל זאת ניתן לראות כי מטווי המדיניות בחינוך השכילו להבין שלמורים יש חלק ניכבד בהצלחה תוכניות התקשוב הארציות.  ללא שינוי במעמדו של המורה , בהכשרתו , ומתן הכלים הנחוצים לו לביצוע השינוי  בעצמו , לא יוכל להוביל ולהנחיל את השינוי בשטח.

יום שני, 1 באוגוסט 2011

" אובדן הילדות "

ניל פוסטמן כתב את הספר אובדן הילדות כבר בשנת 1982 , בו מעלה את הסוגיה של השפעת הטלויזיה על הילדות. וזאת  עוד לפני עידן האינטרנט. ניל היה ידוע בדעותיו נגד הסגידה לטכנולוגיה והשפעת הטלויזיה על  התקצרות או היעלמות הילדות. חשיפת הילדים לתכנים של מבוגרים ללא כל הגבלה כלשהי מטשטשת את הילדות  .

מעניין מה היה אומר ניל היום בעידן האינטרנט והצפת המידע , כשהילדים שולטים במחשב , לרוב יותר מההורים, ורוב ההורים אינם יודעים כלל מה ילדיהם עושים במחשב ולאילו תכנים נחשפים , דבר המוביל לפגיעה בסמכות ההורית .

השאלה היא מה ניתן בכל זאת לעשות. הרי לעצור את המרוץ לא ניתן , ובכל זאת איפה מקומנו כהורים ומה תפקידנו בשמירת הילדות של ילדינו ההולכת ונעלמת?

אז מקומנו כהורים קודם כל להכיר את סביבת האינטרנט בה ילדינו שוהים את מירב שעות הפנאי שלהם.
וכן לעודד את הילדים לסקרנות ,לחקור לשאול ומצד שני  להזהיר אותם מפני הסכנות האורבות ברשת.
לאפשר לו להתנסות ולטעות כי זהו חלק מתהליך למידה.
לתת לו במה להביע את רגשותיו , לדבר עליהם בפתיחות ובכנות .
ללוות אותם ביישום החלטות
להיות חבר של הילדים בפייסבוק  .

כל אלו ועוד יהפכו את  ההורים להיות משמעותיים בחייהם של הילדים ולהעניק להם את הבטחון לו הם זקוקים  בגיל הילדות.
וכשאני משווה בין ההורה   למורה  של היום , הרי המצב של שניהם מאוד דומה.
גם ההורה וגם המורה אינם עוד מקור ידע בלעדי . דבר המערער את הסמכות של שתי הפונקציות המשמעותיות בחייו של הילד,  וכמעט כל מה שהמבוגרים יודעים , הילדים יכולים לדעת בלחיצה על העכבר , אם רק ירצו בכך.